České stravování se přibližuje západní Evropě, přichází trend zdravé čerstvé stravy
Český životní styl se čím dál více blíží tomu, který je známý v metropolích západní Evropy, a gastronomie není výjimkou. Posledním hitem je trend zdravého stravování, založeného na kvalitních a čerstvých surovinách, upravovaných bez smažení a fritování, stejně jako bez použití konzervantů a dalších chemických přísad.
Západní životní styl měl na ten český vždy značný vliv a ani v tomto případě tomu není jinak – trend zdravého stravování totiž začal v nejtrendovějších metropolích Evropy je Paříž, Berlín nebo Mnichov. Čerstvé a chutné pokrmy v nabídce restaurací, bister a salátových barů jsou v současnosti u našich sousedů velmi populární. A stejně tak jako mnoho jiných trendů se rychle šíří i k nám. Ať už jde o trend fresh boxů, salátů či raw stravy, česká gastronomie se pomalu obrací směrem na západ.
Rostoucí popularita fresh boxů spočívá zejména v kvalitě surovin, ze kterých je výsledný pokrm připravován, a v jejich úpravě. Polotovary se zde nevedou – jídla jsou poctivě připravována z čerstvých lokálních ingrediencí, často v bio kvalitě. Nepoužívají se ani chemické přísady a konzervanty, zato každé jídlo obsahuje dostatečné množství svěžích surovin a přírodních ingrediencí. Průkopníkem fresh boxů je například řetězec asijských restaurací Sushi Time, ze kterého si lze box dle aktuální nabídky a chuti snadno objednat přes rozvozovou službu DámeJídlo.cz
Dalším velkým trendem, jehož kořeny můžeme nalézt v západní Evropě a v poslední době zažívá zejména v Praze masivní nárůst popularity, je raw strava. Jde o syrovou, většinou vegetariánskou stravu, která je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. A právě na tomto konceptu je založeno mnoho restaurací, které v poslední době vznikají. Nabízejí totiž svým zákazníkům možnost zdravého a čerstvého stravování, které odpovídá jejich životnímu stylu.
„Tento obrat směrem ke zdravému stravování v Česku již nějakou dobu pozorujeme na zvýšeném počtu objednávek a restaurací specializujících se na tento typ jídel, které s námi spolupracují. Což nás samozřejmě těší a oceňují to i naši zákazníci. Tato jídla jsou ideální na rozvoz a lidem čím dál více přestává k obědu vyhovovat těžká a tučná strava, která je pak zatíží na značnou část odpoledne. Spíše si chtějí dát lehčí, čerstvé jídlo, které je neunaví, ale naopak jim dodá energii,“ říká Jan Matějů, CEO DámeJídlo.cz, největší rozvážkové služby z restaurací v České republice.